Flera branschaktörer har arbetat fram en modell för frisörlicens som berör alla aktiva frisörer.
Syftet med licensen är att få igenom ett lagkrav som kräver licens för att få arbeta som frisör, på så vis kan inga oseriösa aktörer ta plats på marknaden.

Modellen för licenseringen bygger på branschens nuvarande system för yrkesprov och yrkesbevis, dvs del- och gesällprov. Frisörer som har avlagt delprov eller gesällprov uppfyller kraven för licens. Vissa länder är godkända för licens av Fyn, där utbildning och yrkesprov är likvärdigt med den svenska utbildningen. På dessa licenser syns en flagga för det land där utbildningen genomförts.

Även frisörmästare och yrkeslärare kan intyga dessa behörigheter på sin licens.

Genom licensen kan också de som driver eget företag, visa att det görs genom Skatteverkets krav på företag med kontanthandel, vilket innebär att man som företagare följer kassaregisterlagen.
Licensen är utformat som ett kort och sitter på frisörens spegel, väl synlig inför kund.

Varför skall jag ansöka om frisörlicens när jag har gesällbrev?

Gesällbrevet kommer fortsätta att vara frisörens yrkesbevis, licensen har tillkommit för att få ordning på branschen eftersom outbildade aktörer ännu kan utöva yrket. Licens är en modell som används i andra länder och ett sätt för oss att kunna kommunicera ut till fler aktörer, framför allt till våra beslutsfattare. Därav värdet i att uppvisa fler behörigheter, med hjälp av licensen har vi möjlighet att utveckla, påverka och förändra.

Vi behöver tillsammans visa att branschen står bakom en reglering och som utbildad frisör gör man det genom att ansöka om frisörlicens.

Nedan kan du ta del av informationsmaterial om frisörlicensen.
Vill du beställa folder till din salong, går det att göra via: info@frisorlicens.se.

Folder
Powerpoint
Faktablad

Se våra filmer där frisörer runt om i landet berättar om varför frisörlicensen är viktig för dem.