Medlemssidor

Som medlem kan du logga in och ta del av all medlemsinformation.

Här samlar vi allt som rör dig som medlem. Har du frågor som rör ditt medlemsskap kan du kontakta medlem.sflf@gmail.com

Detta ingår i ditt medlemskap:

5

Tillgång till aktuell info om tävlingar för frisörer och stylister såsom moment samt regler.

5

Våra kurser och aktiviteter: all kursverksamhet inom SFLF är gratis till våra medlemmar. Enda undantaget är våra årliga riksutbildningsdagar.

5

Information om föreningens verksamhet i form av stadgar, protokoll och motion.

5

Tillgång till en gemensam tipsbank för lärare var du kan ta del av andras goda exempel i smått och gott. Du kan naturligtvis även välja delge dina egna tipps till våra medlemmar!

IDÉBANK

Här kan alla medlemmar fylla på med lektionstips för både frisörer och stylister!

Vi har skapat ett gemensamt forum på gmail / DRIVE
Lägg in era ideér och dela era tips på…
idebanksflf@gmail.com (lösen: idebanksflf2018)

Maila in era tips till sflf.hemsida@gmail.com

 • ​Lektionstips i strukturteckning ( Lena Kihlström, Karlskoga)

  Klicka här

 • Temavecka i Tradition & Utveckling ( Åsa Garellick, Kalix)

  Klicka här

 • Långhårsteknik: Svinrygg ( Jeanette Janson Vaardahl, Nacka)

  Klicka här

 • Kreativ Lobotomi ( Ulf Hansfeldt)

  Klicka här

 • Uppgift i Material och Miljö (Jeanette och Christine, Nacka)

  Klicka här

 • Grupparbete i Material och Miljö ( Lilli Grujic, Trelleborg)

  Klicka här

 • Frågestund i frisörteori ( Bitte Håf, Gustavsberg) klicka här

Detta har vi gjort

RIKSUTBILDNINGSDAGAR 2017

Riksutbildningsdagar 2017

Här kommer en liten uppdatering på vad vi gjorde under Riksutbildningsdagarna 23-25 Mars 2017

Torsdag:

Pivot Point stod för denna dag. Greger och Gunilla Bergfeldt höll i kursprogram. Det handlade om personligheter (SARE) och dagen avslutades med musikunderhållning och musikquiz. Vi samlades i Stallet och hade en fantastisk 3-rätters middag!

Fredag:

S.M.A.R.T Education höll en föreläsning om styling via internet. Många blev intresserade och dom utlovade även en inloggning för enbart frisörer (färglära mm.)

Goldwell visade nytt utbildnings/visning material via sin app. Resultatet blev att man kunde se struktur ritningar i 3D. Vi fick se nya produkter och även den nya lanseringen av 4 olika hårparfyme’s.

Delprovs information Tessi Haleving berättade om det nya teoriprovet som redan har startat . Dom dom gör delprov denna termin får det nya som testat nu för att starta upp ordentligt till hösten.

Det är på 50 kryssfrågor och man behöver ha 75% rätt för att bli Godkänd . kommer att finnas 2-5 svars antal och fler svar kommer att kunna vara rätt på olika frågor (detta kommer att vara utsatt)

Man kommer fortfarande ha 1 timme på sig

Mer information kan snart hittas på www.frisor.se

Detta material är inte utbildningsmaterial utan mer en guide till vad man ska kunna för att bli godkänt på teori provet.

KoHF  Peter Jansson informerade om nyheter runt märkning av produkter och även arbetsmiljö. Vilka rekommendationer som gäller i olika län och hur vi ska kunna hålla nere allergier.

Mässhallen här möttes vi av alla utställare som var på plats och gav information om sina produkter och var väldigt generösa med Goddiebags

Lördag

Årsmöte och medlemmarnas tid.

Staffan SFF berättade att vi fortfarande har hög frisör brist i landet.

av 853(gymnasie )elever och 160 (privat) elever så har 780 tagit Delprov!

Vi har idag mer än 1600 frisörlicensen!

Det har diskuterats hur man ska kunna få ungdomar att välja vårat yrke och som förslag kanske man lägger om till Hår och skönhet  med olika inriktningar Frisör/Barberare/Stylist

FYN har gjort nya reklamfilmer som kommer att ligga på www.frisor.se som vi får lov att dela på sociala medier.

Gunilla Gustafsson Andersson pratade om sin bok om Joakim Roos.

Arbets och Miljöverket var och informerade om Kontaktallergi och astma, om hur viktigt det är med rätt handskar. Vill man ha mer info kan man maila på camm.sil.se

RIKSUTBILDNINGSDAGAR 2014

SFLF 60-års jubileum 26-28 sep 2014 Stockholm

Det blev fullsatt jubileumshelg som startades fredagen den 26 september I Hotell Scandic Alvik.

Medlemmar både från Sverige och Norge var inbjuda och fick hjälp av Nacka Gymnasiums duktiga turistelever vid ankomst med registrering på konferensavdelningen.

Första föreläsaren för helgen var Per Måhl med föreläsning kring Betyg och Bedömning:

” Vare sig man vill det eller inte så tvingas lärare och rektorer att hela tiden fördjupa sig i betyg, bedömning och information till elever och vårdnadshavare”

Efter Pers föreläsning minglade medlemmar med kaffe samt reflekterade kring den nya kunskapen om betyg och bedömning. Medlemmar fick därefter lite paus och omladdning mellan eftermiddagsprogrammet och kvällens Galamiddag.

Innan middagen följde kvällen temat i 50-tals anda med historiska vingslag. Styrelsen öppnade kvällen med välkomstsång, en filmvisning över SFLFs utveckling och GHD bjöd på visning med kvällens 50-tals tema. Därefter blev det god mat, tal, sång och trevlig umgänge.

Lördagen 27 september började med en mässa på Realgymnasiet. Workshops, presentationer och mingel/nätverk var på tur denna dag. Medverkande företag: Pivot Point, Matrix, Grazette, GHD,  D & D, Colomer Sweden AB,  INZO, FÄRG Collection från Makeupfabriken, NailSystem of Sweden, Moduline, Smart styling, Rapunzel of Sweden, Jåm/Balmid Hair, Peggy Sage och COLOR.ME tog väl hand om medlemmarna på skolan.

När programmet på Real var slut var det dags att åka tillbaka till Hotellet i Alvik. Efter en liten uppfräschning på hotellet var det dags med ny resa mot Vindhem och kvällens båttur. Innan middagen ombord på m/s Vindhem underhöll Johan Hellström och crew från Björn Axen Academy medlemmarna med en inspirerande visning i Stockholms skärgård.

Söndag 28 september tillbringades i Scandic Alvik med aktuell information från SFF, Staffan Westman. Hair Sweden, Roger Svensson informerade därefter medlemmar om tävlingar och IAHS. SFLFs medlemsfrågor diskuterades under medlemmarnas tid och efter lunch börjades årsmötet. Under årsmötet valdes en ny SFLFs styrelse. Helges sista föreläsare var Tomas Eriksson med föreläsning:”Arbetsglädje gör det inte bara roligt att gå till jobbet. Med ökad arbetsglädje får du mer gjort med mindre stress”

Tack för alla medlemmar och leverantörer för en lyckad 60 års jubileum!

JOAKIM ROOS 2013

Undertecknad medverkade som ” kaffekokare” under Joakim Roos kurs i Göteborg, 19 – 22 januari, 2013. Av tretton anmälda deltagare blev vi tyvärr bara 10 st. kvar Sjukdom och krångel ställde till det. Men, de som var deltagare, de jobbade och presenterade verkligt bra slutprodukt av det givna kursinnehållet. Detta var en kurs som var ny för samtliga. Det sprutade av kreativitet, så till och med Joakim blev glatt överraskad.

Lördag morgon startade kursen med att innehållet presenterades. De skulle bygga en frisyrkollektion, efter att själva tagit fram en MOOD BARD.
Joakim gjorde först en teoretisk genomgång hur de skulle jobba. Han delade sedan in dem i par. De var totalt obekanta för varandra, vilket var meningen. I den egna medförda Laptoppen skulle de nu Branchstorma fram en Mood Bard. De tog fram bilder som skulle bilda en visuell collektion i Internet, Power Point.

Nu skulle deltagarna individuellt skapa en frisyr på grundval av den framtagna Mood Boarden. Klippningsförklaring, färgformulering, make up och kläder. En fotograf var beställd till måndag klockan 13.00, då skulle det vara klart.
Söndagen började en demonstration av Joakim i make up. Resten av dagen ägnades åt inklippning och färgning på de övningshuvud som ingick i kursen.

Måndag f.m. var det iordningsställande av frisyren inför dagens fotografering. Mycket kreativa tankar i utförandet. Joakim var naturligtvis ett bollplank, men de gjorde allt själva. Efter fotograferingen började förberedelser inför morgondagens presentation av sin collektion. Det skall ingå säljande ord som skall beskriva den gjorda frisyren.
Tisdag började med att varje par gjorde en presentation av sina frisyrer. Bildspel från deras laptop, där deras Mood Board först visades upp.
Sedan en personlig presentation där klippningen och färgreceptet, styling, make up och kläderna visades upp.
Mycket bra gjort av samtliga deltagare. Det var glädje under framförandet som smittade av sig, alla mådde bra. Efter lunch gick Joakim igenom det senaste av Pivot Points Undervisningsmaterial. Allt finns nu i data. Systemet O L S, med licens från Pivot Point, presenterades.

HAIRSWEDENS presidet, Roger Svensson var på plats för att informera deltagarna om Skol-SM. Regionaltävlingarna – Finalen i Linköping, 6 – 7 april.
Träningscamp i Helsingborg, Göteborg och Stockholm. De övningshuvuden som Pivot Point – Hårologi sponsrar till finalen. Se HAIRSWEDENS hemsida, www.hairsweden.se
Joakim avslutade kursen med att tala till deltagarna: Det finns ruskigt mycket kreativitet hos Sveriges frisörlärare. Ni har gjort det bra. Det har varit en givande kurs. Efter dessa värmande ord delade han ut diplom för genomförd kurs.

Att få vara deltagare på en kurs med Joakim Roos som lärare och inspiratör, är ju som att vinna högsta vinsten. Han kan verkligen det som skall undervisas i. Det var synd att så många som inte kunde komma på kursen. Några var kanske rädda efter förra årets tävlingstekniska kurs. Skulle det bli lika svårt nu? Lika sena kvällar? I år var det nästan affärstid som gällde. Till nästa kurs som vi får chansen att få ha Joakim som lärare, anmäl dig. Speciellt Du som vill lära dig om frisöryrkets framtid. Du kommer inte att ångra dig.

Vid ”pennan” Gunnar Eriksson.

KINDERÄGG 2012

Dag 1

Kemisten Susanna Lassus från Cosmetox, hon hade med sig 80 Powerpoint bilder som vi inte hann igenom, men vilken dag,. Alla var så nöjda och kände att det här måste vi ha mer utav !!

Hon hade sammanställt alla frågor som vi ville ha svar på.Tensider, silikon, mm En jättebra dag som var en dag för kort!

​Dag 2

Emite / Keune

Den började lite med föreläsning om deras produkter, och sedan kom dagen höjdpunkt Beveryl som visade airbrusch,,,, wow sa alla, det var inte alla som sett det tidigare men så himla kul att se. Efter lunch visade Keune sin nya produkt ”keratin behandling” och vi delades upp i grupper om fyra och fick varsin modell att testa på, se bilderna men vilka fina resultat!

Dag 3

Gruppdiskussionen om bästa lektions tipset, vi fick alla ta dela om varje lärares bästa lektionstips, det här behöver vi mer utav konstaterade lärarna!
Em var det föreläsning med Kaj Pollak, och bra där man fick sig en tankeställare, när en av lärarna ville köra över en ”vän” …. Mkt skratt och en bra avslutning på året Kinderägg.

Tack alla för tre roliga o givande dagar Sanna & Jeanette

GRAZETTE 2011

Grazette bjöd in till kurs för frisörlärare.

grazetteof_sweden_wide2

Ett lyckat och uppskattat inslag i lärarnas vardag.

Tack GRAZETTE för detta inslag

TÄVLINGSKURS 2012

Fortbildningskurs i Göteborg, 21 – 24 januari 2012.

Sv. Frisörlärarförbundet arrangerade tillsammans med HAIRSWEDEN en fortbildningskurs i tävlingsteknik under fyra dagar. En mycket intensiv och lärolik kurs. Vi jobbade i 46 timmar under fyra dagar, alltså lördag 12 timmar, söndag 13 timmar, måndag 13 timmar och tisdag 8 timmar. Lärare var Joakim Roos från HAIRSWEDEN med assistens av Isabel och Evelina Fransson från Svenska Frisörlandslaget. Det var 38 st. deltagare från hela landet, som verkligen fick bekänna färg.

Joakim gick igenom det senaste inom tävlingstekniken. Deltagarna erhöll varsitt övningshuvud, inkl. löshår. Dag 1 klippte de in frisyren samt de lösa hårdelarna. Det tog 12 timmar. Att gå ut och äta lunch var det inte tal om, de fick köras iväg under 30 minuter. Alla var så motiverade, det var lika alla dagar.

Undertecknad var förste kaffekokare. Det behövdes mycket kaffe inkl. kaffebröd. I och med att vi  var på en skola med restaurangutbildning hade vi förberett oss genom att köpa bröd och kaffe, samt få låna deras kaffekoknings-plats, inkl. en jättetermos.

Dag 2 var det infärgning. Den färdiga frisyren skulle innehålla ett flertal färger, vilka skulle harmonera med varandra.    Hårfärgen hade Joakim själv kompo-nerat tillsammans med en fabrik i Sydkorea. Färgen behövdes inte blandas med väteperoxid, och den gick att tvätta bort. Alla deltagare var mycket nöjda med färgen. Alla gjorde färgblandningar, som de knappats tordes ha gjort innan.

Dag 3 var det frisyren som skulle komma på plats. Mycket ”fön” gjordes.

Dag 4 var det tävling mellan deltagarna, på programmet. De skulle nu själva  göra den tävlingsfrisyr, som Joakim lärt dem.

Som domare anlände Anneli Palmgren och Roger Svensson från HAIRSWEDEN.

Förmiddagen ägnades åt träning inför eftermiddagens tävling. Efter tävlingen dömde alla deltagarna frisyrerna. De fick protokoll samt en genomgång  i domare-arbetet. Efter att alla lämnat in sitt protokoll fick vi fram en segrare, vilken blev Marina Ucar, Cybergymnasiet, Malmö. Roger hade ordnat fram ett pris från Matrix, presentkort på deras kurser eller visningar á 3.000:-

Eftersom jag vistades tillsammans med deltagarna hela dagarna  kunde jag bilda mig en uppfattning av hur deltagarna uppfattade kursen. Så motiverade deltagare har jag aldrig upplevt. Många kom fram och tackade för att Sv. Frisörlärarförbundet hade gjort detta möjligt.

Cecilia Magnusson, Varberg, träffade nog huvudet på spiken när hon sa; Detta var den bästa och intensivaste kursen jag någonsin varit på.

Joakim Roos, vilken duktig lärare Du är. Nu kommer det nog att bli en repris på denna kurs nästa år, så att flera frisörlärare får ta del av dina kunskaper och ditt sätt att lära ut.

Bakom datorn, Gunnar Eriksson.

SOMMARKURS 2011

SOMMARKURSEN ”KINDERÄGG”

INNEHÅLL 2011

DAG 1.FÖRELÄSNING MED ANETTE FOGELMARK & JOHAN RÖNNOW VISAR HERRKLIPPNINGAR

DAG 2 GRAZETTE, TOM BJÖRK & ANNA NÄMND ”FRISYRDESIGN” VAR TEMAT SAMT EN MASSA KUL TÄVLINGAR OCH VI FICK ÄVEN EN DRINK & LITEN PÅSE MED TREVLIGT INNEHÅLL.

DAG 3 EVA-LENA NORDQVIST, ERGONOMI BRA FÖRELÄSNING O BRA ÖVNINGAR ATT TA MED TILL ELEVERNA.

TACK FÖR 3 ROLIGA O INSPIRERANDE DAGAR.

KONFERENS 2011

Riksutbildningsdagarna  2011 anordnades i samarbete med leverantörsföretaget Lombard.

Vi samlades på Nova Park Hotel i Knivsta norr om Stockholm.

Dag 1 anordnades av Lombard som bjöd på ett mingel avaktivieter bla. Make up med deras märke EMITE, löshår med Simply och styling med produkter från Keune.

Efter lunchen bjöd de på en härlig och inspirerande föreläsning i retorik ”att snacka snyggt”. föreläsare var Elaine Bergqvist. Kvällen avslutades med årsmöte och middag.

FONDKURS 2010

Frisörlärarna fick Två mycket lärorika dagar med Ann Pettersson.

Alla tyckte att det var mycket givande, intressant, mycket tips o idéer till lektioner, lite genomgång av de nya böckerna, kanske lite mer nästa gång tyckte några annars var alla jättenöjda.

Alla ser fram emot nästa års Fondkurs!